torstaina

Hassunhauskat kivikuutiot

Saimme tehtäväksi valmistaa uudet säilytyslokerot kuulo- ja silmäsuojaimille. Niinpä opettajamme keksi, että voisimme tehdä laatikoita, joiden avulla pääsemme harjoittelemaan sekä ruuviliitosta, lamellojen käyttöä, että kivipinnan jäljittelyä.

Ensimmäisenä sahasimme sopivan kokoiset palat, jonka jälkeen kiinnitimme ne toisiinsa. Tarkoitus oli siis tehdä kuutioita, joiden sivut olisivat keskenään täsmälleen saman mittaisia. Jokaisen oli tarkoitus tehdä kaksi laatikkoa. Mutta minä sitten yli-innokkaana aloin tehdä ruuviliitoksia molempiin laatikoihin, joten päädyin tekemään kolme, että saisin harjoitella myös lamellojen käyttöä.

Tältä ne näyttivät ennen maalia




















Kun kuutiot olivat kasassa, ne kitatiin ja hiottiin mahdollisimman tasaisiksi. Sen jälkeen ne pohjamaalattiin valkoisella ykköspohjalla. Maali oli paras levittää vaahtomuovisienellä tuputtaen. Kerroksia joutui maalaamaan monta, jotta pinnasta sai tasaisen.

Pohjamaalatut kuutiot




















Tarkoituksena oli jäljitellä suomalaisia kivilajeja mahdollisimman tarkkaan. Saimme valita suuresta kivikirjasta haluamamme mallit. Valitsin itselleni seuraavat kivet: Dragon, Pekkala Pink ja Lappia Blue. Koska vaihtoehtoja oli todella paljon, valintaani vaikutti kyseisten kivien ulkonäön lisäksi myös niiden hauskat nimet.

Yksi mallikuvista oli Lappia Blue




















Aidonnäköisen pinnan luomissessa käytin apuna luonnonsientä. Sillä tuputtelemalla sai aikaan melko aidon näköistä jälkeä. Toki ongelmiakin ilmaantui. Välillä tuntui etten saa pinnasta millään tarpeeksi aidon näköistä. En edelleenkään ole tyytyväinen kaikkiin pintoihin, etenkään läheltä katsottuna. Mutta jos kuutioita katsoo kaukaa, saattaa ehkä luulla niiden olevan oikeata kiveä. Lakattuani ne muutamaan kertaan, sain niihin vielä aitojen hiottujen ja kiillotettujen kivien näköisen pinnan.

Ihan hyvä alku Dragonia varten
















Pekkala Pink valmistuu















Lappia Blue ennen lakkausta















Kulmarautoja vaille valmiit kuutiot
















Kuutiot kiinnitettiin seinään kulmaraudoilla. Ne aseteltiin niin, että jokaisesta kuutiosta jäisi mahdollisimman monta sivua näkyviin. Kaikkia kuutioita emme kuitenkaan voineet seinälle vielä kiinnittä, sillä osalla oli ne vielä kesken.

Vielä kulmaraudat kiinni











Tältä ne näyttivät seinällä


Hienoja on!

Merimaiseman ripustus

Saimme Sylvään koululta tilauksen, jossa meidän haluttiin tekevän kevätjuhlaa varten merimaisema. Itse en päässyt osallistumaan kuvan maalaukseen, mutta ripustuskokeiluihin ajauduin mukaan.

Tilaajien toiveena oli, että kuvan saisi ripustettua puolapuihin sen yläreunaan kiinnitettyjen narujen avulla. Niinpä testasimme sitä ensin oman koulumme puolapuilla.

Ripustaminen ei ollutkaan niin helppoa kuin olisi voinut luulla. Kuva painoi paljon ja puolapuiden pystylaudat tekivät yläreunaan ryppyjä. Tämä ongelma kuitenkin ratkaistiin kiinnittämällä puolapuiden yläreunaan pitkä rima, joka estäisi kuvan osumisen näihin ryppyjä aiheuttaviin lautoihin. Rima jäi siis kuvan taakse ja sai sen laskeutuman tasaisemmin.

Tässä puoliskossa rypyt eivät erottuneet niin selkeästi kuin toisessa.


Toisessa rypyt näkyivät todella pahasti.






 




Toinen ongelma oli käpristyvät sivut. Koska maalausta säilytettiin rullassa, sen sivut tahtoivat kääntyä sisään päin. Hetken pohdittuamme päätimme opettajan ehdotuksesta kiinnittää reunojen taakse ohuita vanerilevyjä. Koska kuva oli tarkoitus vielä rullata, vanereita ei voinut liimata siihen kiinni, vaan niille piti jokaiselle tehdä oma "taskunsa", johon tikut voitiin työntää. Nämä taskut tehtiin kankaasta ja kiinnitettiin liimalla.

Tällaisilla vaneripaloilla reunat saatiin suoraan.
Lopuksi vanerit työnnettiin taskuihin.











Kangaspalat liimattiin reunoista fondin taakse.














Korjattu reuna.


Olin yllättynyt siitä, miten hyvin tämä kikka toimi, sillä vanerien ansiosta maalauksen reunat todellakin pysyivät suorassa! Aina sitä oppii jotain uutta. 


tiistaina

Projekti sirkusseinä + silkkipaino -Gallen-Kallela

Saimme jo syksyllä tehtäväksi suunnitella koulumme kahdelle tylsälle seinälle jotain. Toisen seinän saimme valmiikis jo syksyn aikana, muta toisen kanssa tuli hieman ongelmia, joten saimme sen vasta viimeisten viikkojen aikana valmiiksi.

Ensimmäiseen seinään kiinnitimme Andy Warholl -tyylillä painettuja kuvia Akseli Gallen-Kallelasta. Teimme kuvat silkkipainolla vanerilevyille, jonka jälkeen ne ruuvattiin kiinni seinään.

Levitimme väriä lastalla seulalle
Kuvien piti antaa kuivua kunnolla ennen seuraavaa kerrosta






Tältä seinä näytti valmiina

















































Toisen seinän kanssa olikin sitten ongelmia, koska ideamme muuttui monesti ja informaatiokatkokset pysäyttivät projektin välillä jopa viikoiksi. Ideana oli kuitenkin melko alusta asti, että teemme seinälle jonkin sirkusaiheisen kuvan.

Ensin ajattelimme maalavamme kuvan ja kiinnittämällä sen reunoille oikeaa kangasta esittämään sirkustelttaa. Idea kuitenkin muuttui hieman kun opettajamme ehdotti meille, että kuvan voisi teettää myös valokuvatapettina ja voisimme itse esittää sirkuksessa esiintyviä hahmoja. Niinpä päädyimmekin  tekemään SketchUpilla 3D-mallia sirkusteltan sisältä ja kuvaamaan itseämme hassuissa vaatteissa. Päätimme jättää myös sirkustelttakankaan kokonaan pois.

Tämän jälkeen leikimme PhotoShopilla ja siirsimme omat kuvamme sirkusteltan sisälle. Ongelmia tuotti se, miten saada kaikki mahdollisimman realistisen näköiseksi. Lopulta pienten muokkauksien jälkeen saimme kuvasta kelvollisen. Kun kuva miellytti meitä kaikkia, lähetimme sen ruotsalaisella Photo Wall -yritykselle tilataksemme siitä valokuvatapetin.

Tapetti saapui muutamassa päivässä ja pääsimme kiinnittämään sitä seinälle. Kävi kuitenkin ilmi, että kukaan meistä ei ollut koskaan ennen tapetoinut, joten kuvan kiinnittäminen olikin aikamoista säätöä. Paketinkaan mukanaa ei tullut mitään ohjeita tapetin kiinnityksestä. Ainoastaan liisterijauhepussissa luki, että se oli sekoitettava neljään litraan vettä. Niinpä sitten sekoitimme sen veteen, mutta ommistuimme tekemään sen väärin, ja jauhe jäi paakkuiseksi eikä sekoittunut kunnolla. Jauhetta olisi ilmeisesti pitänyt lisätä veteen vain vähän kerrallaan, jotta se olisi sekoittunut paremmin.

Vuodat piti leikatta saksilla irti toisistaan














Kun olimme aikamme survoneet kokkareita haarukalla, päätimme alkaa kiinnittää tapettia seinään. Levitimme liisterin vuodalle maalitelan avulla ja asettelimme vuodan seinälle. Saimme pian huomata käyttäneemme liisteriä aivan liian vähän. Etenkin kahdessa ensimmäisessä vuodassa, sillä seuraavana päivänä ne olivat irronneeet seinästä.

Menimme korjaamaan asian. Liisterikin oli jo siihen mennessä turvonnut sellaiseksi, millaista sen olisi varmaan alunperin kuulunutkin olla. Levitimme sitä tällä kertaa oikein kunnolla ennen kuin iskimme vuodan paikoilleen. Mutta eihän se niin helppoa ollutkaan, nyt liisteriä puolestaan tuli aivan liian paljon ja tapetti alkoi kupruilla! Siinä sitten yritimme siloittaa pahimpia kupruja pois, mutta täysin sileää siitä ei enää saanut. Asiaan saattoi myös vaikuttaa se, että vuota kiinnitettiin toistamiseen.

Toisen vuodan kiinnitykseen käytimme huomattavasti vähemmän liisteriä ja tämä taisi olla ainut, joka onnistui hyvin. Lopputulos oli ihan hyvä verrattuna siihen, että tämä oli ensimmäinen tapetointimme. Ja kuprutkin hävisivät liisetin kuivuttua. Vaikka emme saaneet kaikkia kohdistettua täydellisesti, ja läheltä katsoessa saattaa huomata pieniä valkoisia rakoja, kuvaa kehtaa silti katsella. Jos sama pitäisi tehdä vielä uudelleen, kaikki sujuisi varmasti paljon paremmin. Nyt tiedämme esimerkiksi sen, miten liisteriä EI kannata sekoitttaa.

Valmis seinä




Päädyin esittämään Pelle Anselmia



keskiviikkona

Töitä ja sirkushuveja

Saimme Mannerheimin lastensuojeluliitolta tilauksen, jossa he halusivat sirkusteemaiseen kevättapahtumaansa hieman aiheeseen sopivaa tavaraa. Toiveita oli paljon, ja keskusteltuamme asiakkaan kanssa alustavista hinta-arvioista, päädyimme tekemään heille seuraavat:

Palava hularengas, josta lapset pääsivät hyppäämään läpi
Ilmapallotikanheittoseinä
Hernepussinheittoseinä
Puujalkoja
Norsufondi

Itse päädyin tekemään puujalkoja, sekä hernepussiseinää.

Asiakas halusi yhteensä viidet puujalat, joista kahdet tulivat aikuisille, ja kolmet lapsille. Yhdestä kertopuusta sai aina yhden puujalkaparin, joten aloitin homman halkaisemalla sirkkelillä kertopuut kahtia. Tämän jälkeen pyöristin kulmat ja hioin kaikki pinnat sileiksi, jotta käyttäjät eivät saisi tikkuja sormiinsa.

Jalkatuet piirsin paperille hahmottelemani mallin mukaan höylätylle lankulle, ja sahasin ne irti vannesahalla. Myös näissä pyöristin terävät kulmat ja hioin jokaisen pinnan sileäksi.

Jalkatukia
















Tein kaikista jaloista tarkoituksella hieman eri mittaisia, jotta käyttäjä voisi omien taitojensa ja rohkeutensa mukaan valita itselleen sopivan korkuiset jalat. Tuet kiinnitin varsiin ruuviliitoksilla ja Timbermax-liimalla.

Lopuksi maalasin jalat kivoilla sirkusväreillä. Käytin ulkomaalia, jotta ne kestäisivät paremmin ulkokäytössä.

Ja sitten maalaamaan















Välillä käytin teippiä apuna
Valmiit puujalat






















Kuten aina, myös tällä kertaa meille tuli hieman kiire saada kaikki valmiiksi määräaikaan mennessä. Hernepussinheittoseinää aloittaessa aikaa oli jäljellä enää pari päivää, joten se piti tehdä vauhdilla. Mutta silti mahdollisimman hyvin. Joten ylitöiksi meni, mutta lopputulos oli hyvä ja saimme kaiken ajoissa valmiiksi.

Aloitimme hahmottelemalla kuvan paperille, jonka mukaan vaneriin sahattiin erikokoisia reikiä pistosahalla. Kiinnitinmme vanerin ylä- ja alareunaan kertupuurimat, jotta vaneri pysyisi suorassa. Tukipuut ruuvattiin ylempään kertopuuhun saranoilla, jotta seinää olisi helpompi kuljettaa. Kittasimme vanerista kaikki epätasaiset kohdat, jonka jälkeen pääsimme maalaamaan.

Maalasimme takapuolen yksivärisellä ruskealla ja etuosan vaalealla keltaisella. Tämän päälle maalasimme iloisia sirkuseläimiä. Tämä oli ylitöistä huolimatta mukavaa, ja hahmoista tuli hauskoja, vaikka Elviksen näköinen käsikranaattikilpikonna olikin aiheuttaa minulle pientä turhautumista. Eikä pidä unohtaa ympäriinsä kaatuilevia maalipurkkeja, jotka olivat pilata työmme kriittisillä viimeisillä minuuteilla. Onneksi tästä kaikesta kuitenkin selvittiin kunnialla.

Vähän Elvikseltä se välillä näytti



















Valmis!
















Marsusta tuli söpö

tiistaina

Fondi, joka opetti paljon

Päädyin sitten maalaamaan vielä kolmannenkin fondin ensimmäisen vuoden aikana. Saatuani luurankofondin valmiiksi, jaksoa oli jäljellä viellä kaksi viikkoa. Oli siis aika päättää, teenkö vielä kolmannen, vai jätänkö sen seuraavalle vuodelle. Päätin kuitenkin maalata tämän niin sanotun "pakollisen" katunäkymän alta pois.

Tämä fondi olikin jo hieman haastavampi, sillä kuva piti maalata oikeassa perspektiivissä ja täten jouduin tutustumaan pakopisteisiin ja muihin, joista ymmärsin etukäteen melko vähän. Ainoa tietoni perspektiiveistä rajoittui koulun kuvistunneilla piirrettyihin yhden pakopisteen torneihin.

Valitsemani kuva on katunäkymä Italian Buranosta. Päädyin tähän siksi, että siinä näkyi olevan kivat värit, ja valintaan saattoi hieman vaikuttaa se että olen itse käynyt kyseisessä paikassa.

Alkuperäinen kuva Italian Buranosta.

















Tutustuin kuvaan etsimällä siitä ensimmäisenä pakopisteen. Huomasin melkein kaikkien tärkeimpien linjojen johtavan samaan pakopisteeseen, joka määritteli samalla kuvan horisontin. Löysin myös toisen pakopisteen, jossa osa viivoista leikkasi. Kuvassa näkyvä tie kaartui loivasti ja siksi ja taaempana olevien talojen linjat leikkasivat eri pakopisteessä kuin etummaisten talojen.

Aloitin varsinaisen fondin taas tutulla tavalla ompelemalla ja pingottamalla kankaan. Tämän jälkeen pohjamaalasin fondin ja sekoittelin sopivia värejä. Tällä kertaa en kuitenkaan harjoitellut etukäteen maalaamista, sillä en kokenut sitä enää kolmannen kuvan kohdalla tarpeelliseksi. Aloin siis hahmotella kuvaa kankaalle. 

Ensin sijoitin pakopisteet ja horisontin oikealle kohdalle ja aloin vetää rakennusten linjoja pakopisteseen. Tässä käytin apuna harjanvarteen kiinnitettyä lautaa, joka toimi ikäänkuin viivaimena. Näin sain tehtyä suoria viivoja.

Kyllä näistä viivoista vielä katunäkymä saadaan.

















Hahmottelu tuntui aluksi todella hitaalta ja mahdottomalta tehtävältä, mutta pikkuhiljaa kankaalle alkoi hahmottua näkymä kadusta. Kun olin saanut jonkinlaisen käsityksen siitä missä seinät ja katonrajat kulkevat, otin maalit käyttöön.

Tässä vaiheessa kuva näytti vielä todella ankealta.















Tiilimuuria oli hauska tehdä.




















Maalaaminen oli todella mukavaa ja väritkin olivat aikalailla sellaisia kuin piti, mutta perspektiivin noudattaminen ja suorien viivojen vetäminen tuotti päänvaivaa ja turhautumista. Opettajakin kehoitti muutamaan otteeseen imemään hieman suurpiirteisyyttä ympäröivästä ilmapiiristä. Se ei kuitenkaan ollut helppoa. Vaikka kuinka yritin olla välittämättä kaikista pienimmistä yksityiskohdista, ajauduin kohta taas korjaileman jotakin pientä savupiipun reunaa puoleksi tunniksi.

Kyllä se siitä...















Ikkunioden teko ei ollutkaan niin vaikeaa kuin pelkäsin.



























Kun puutkin alkoivat hahmottua, kuva näyti jo paljon paremmalta.

















Vaikka edistyminen oli hidasta, sain kuitenkin melko lyhyessä ajassa paljon aikaan. Ahkerasti kun tein. Jos nyt tekisin saman uudestaan, tietäisin paljon paremmin jo alusta alkaen, mihin oikeasti kannattaa jäädä jumittamaan ja mitkä kohdat voi tehdä huoletta "vähän sinne päin". Kuitenkin aina on aikaa vähän viimeistellä. Vaikkei sitäkään loputtomiin voi jatkaa.

Vielä pieniä korjauksia perspektiiviin.














Ja valmista tuli!




Kiire painoi koko ajan päälle uhkaavasti, sillä aikaa oli vain reilut kaksi viikkoa, ja sain tehdä monella paivällä ylitöitä saadakseni kuvan valmiikisi. Uurastus kuitenkin palkittiin ja sain aikaan mielestäni ihan kelvollisen kuvan. Olin nimittäin valmistautunut siihen, että kiireen takia en saisi tehtyä kuvasta sellaista kuin haluan. Lopulta minulle jäi kitenkin vielä aikaa jopa pienten yksityiskohtien viimeistelyyn ja lopputulos ylitti odotukseni. Olin myös iloinen siitä, miten paljon puut muuttivat koko kuvan ilmettä. Ja kaiken lisäksi ne onnistuivat hyvin. Nyt osaan maalata katunäkymiä perspektiivissä, enkä ole siinä ollenkaan huono!

Elokuvalavasteanalyysi jatkuu

Jatkoimme taas elokuvalavastekurssia, ja tällä kertaa katsoimme elokuvat Blade Runner, Moulin Rouge!, West Side Story, Labyrinth, Sweeney Tod sekä Time Bandits.


Blade Runner

Blade Runner on vuonna 1982 valmistunut Ridley Scottin ohjaama tieteiselokuva. 28:n miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva sijoittuu vuoteen 2019, jolloin ihmisten elämään on ilmestynyt muun muassa lentäviä autoja ja muita hienoja keksintöjä.

Elokuvassa on käytetty paljon pienoismalleja ja fondeja. Oikeita paikkoja on muokattu jälkeenpäin tietokoneella ja jotkin kohtaukset on tehty kokonaan tietokonetta käyttäen.

On hauskaa miten monet modernit laitteet näyttävät elokuvassa hyvin vanhanaikaisilta. Kokonaisuudessaan kaikki vempaimet on hienosti tehty, mutta ne ovat erittäin kulmikkaan ja kömpelön näköisiä verrattuna niihin sulavarakenteisiin laiteisiin, jotka nykyajan scifielokuvissa yhdistetään tulevaisuuteen. Myös hiustyyli ja vaatetus on erittäin 80 -lukua.   

Huomiota herättää erityisesti läpi elokuvan screenillä leijaileva savu. Kaupunki on sateinen (vesisade symboloi ehkäpä kurjuutta) ja siksi ilma höytryää. Sisätiloissa puolestaan savu syntyy useimmiten tupakasta. Hieno näyte vesihöyryn käytöstä on jäälaboratoriossa, jossa tiedemies kehittää uusia silmiä hyytävissä olosuhteissa. Olisiko savulla ja höyryllä kenties huijattu lavasteet näyttämään aidommilta? Ehkä samoja lavasteita on voitu käyttää useammissa kohtauksissa, kun ne on savun avulla satu näyttämään joka kerta hieman erilaisilta. Myös valaistuksella on suuri rooli läpi elokuvan. Kirkkailla neonvaloilla ja pimeydessä liikkuvilla varjoilla on saatu luotua eloa lavasteisiin. 

Tulevaisuuden Los Angelesin rakennukset ovat todella korkeita ja useimpien kattoja ei kuvaustyylin ansiosta edes näy. Rakennuksissa on huomioitavaa myös, että niiden tyyli on otettu monilta eri aikakausilta. Elokuvassa nähdään muun muassa muinaisten Atsteekkien pyramideja muistuttavia valtavia rakennuksia, klassisia pylväitä sekä myös ihan "tavallisia" 80 -luvulle tyypillisiä asuntoja.

Juonen edetessä paljon lasia särkyy. Monessa kohtauksessa lennetään lasien läpi ja jokaisella kerralla se pirstoutuu näyttävästi. Myös kaakeli- ja kiviseinien läpi tullaan loppua kohden melko vaivattomasti. Vaikka muun muassa monet kivi-, kaakeli- ja metallipinnat on saatu todella aidon näköisiksi, eivät ne rikkoutuessaan enää niin täydestä menekään.

Vaikka elokuva on 80 -luvulta ja sen pitäisi kuvata nykyistä maailmaa muutaman vuoden kuluttua, on se kuitenkin taidokkaasti ja uskottavasti tehty. Ainoat hieman kömpelön näköiset lavasteet ovat pienet poliisiautot, sekä pariin kertaan vilahtava yksisarvinen, jonka sarvi näyttää siltä että se olisi kiireessä heikosti liimalla kiinnitetty. Ja kaiken lisäksi se on aivan väärässä kohdassa.

Kokonaisuudessaan Blade Runner on todella näyttävä tuotos, joka kestää aikaa. Eikä juonessakaan mitään vikaa ole.


Moulin Rouge!

Tämä vuonna 2001 valmistunut 50 miljoonan dollarin elokuva voitti Oscarin parhaasta lavastuksesta ja kuvituksesta. Baz Luhrmannin ohjaama musikaalielokuva sijoittuu 1800- ja 1900 -lukujen vaihteen Pariisiin.

Kaikki kohtaukset on kuvattu studiossa, joten lavastetta riittää. Mukana on tietenkin myös paljon sellaista, jonka kuuluukin näyttää lavasteelta, sillä meilkein kaikki tapahtumat sijoittuvat kuuluisaan Moulin Rouge -kabareehen. Puvustus ja lavastus on myös sen mukaista ja paljon kimalletta ja kultaa on mukana läpi elokuvan.

Tässäkin elokuvassa on käytety pienoismalleja. Muun muassa alussa näkyvä Pariisi on kokonaan sellainen. Alussa on myös käytetty tehokeinona mustavalkoisuutta, joka vaihtuu vähitellen kauniin kirkkaisiin väreihin ja timantteihin. Tietokonemuokkauksia on myös käytetty. Niillä on lisätty kohtauksiin muun muassa kimalletta, tähdenlentoja ja keijuja.

Elokuva vilisee kaikenlaisia pieniä yksityiskohtia ja tavaroita, joita ei kaikkia edes ehdi huomata. Loisteliaassa myllyssä ja upeasti toteutetussa elefanttihuoneessa on paljon koristuksia. Vastakohtana tälle on köyhän Runoilijan, Christianin pieni ja vatimaton asunto, johon kamera sukeltaa sisään useita kertoja sen ainoasta ikkunasta.

Värikkäälle ja iloisella kabareelle löytyy vastakohta myös Herttuan kodista. Tämä synkkä ja valtava linna, tuo mieleen hieman Draculan asuinpaikan. Oikeastaan yhdessä kohtauksessa Herttua onkin suuttuessaan kuin Dracula itse. Siellä, kuten myös Moulin Rougessa itsessään on hienoja marmorikuvioituja lattioita, joiden päällä tanssijoiden kelpaa esitellä liikkeitään.

Tämä elokuva on kyllä oivallinen näyte siitä mihin kaikkeen 50 miljoonalla dollarilla oikein pystytään. Vaikka juonen nerokkuus ei päätä huimaa, upeita lavasteita katsoo mielellään.


West Side Story

Jerome Robbinsin ja Robert Wisen ohjaama vuonna 1961 valmistunut West Side Story -musikaali kahmi itselleen kymmenen Oscaria, joista yksi tuli lavastuksesta. Eikä mikään ihme, sillä vaikka koko elokuva on alun helikopterista kuvattua New Yorkia lukuunottamatta kuvattu lavasteissa, on se saatu näyttämään melko aidolta. Ainakin jos ottaa huomioon valmistusvuoden. Budjettina on ollut 6 miljoonaa dollaria.

Tapahtumat sijoittuvat New Yorkin kaduille, joissa kaksi jengiä yrittävät taistella vallasta välillä hypellen ja tanssahdellen ympäriinsä. Lavasteet on rakennettu parin metrin korkeuteen ja elokuva on kuvattu alhaalta päin saaden se näyttämään mahdollisimman aidolta. Tässä on onnistuttu hyvin.

Kaikki elokuvassa näkyvät graffitit ja muut töherrykset kaduilla on maalattu nimenomaan tätä varten. Vaikka kaduista on saatu melko aidon näköisiä, silmiin pistää kuitenkin se että seinäpinnat ovat erittäin tasaisia ja yhdestäkään ikkunasta ei varsinaisesti näy läpi. Samoja lavasteita on myös käytetty eri kohtauksissa kuvaamaan eri paikkoja. Niistä on yritetty saada erilaisen näköisiä esimerkiksi ripustamalla kadulle pyykkejä roikkumaan. Välillä tässä on onnistuttu hyvin, mutta joissain kohtauksissa hämäysyrityksen huomaa. Esimerkiksi silloin kun osa pyykeistä heiluu tuulen mukana ja osa ei.

Ainakin samoja tiiliseiniä on käytetty moneen, sillä morsiuspukuliikkeen sisäseinäkin on tiilistä. Muuten liike on kuitenkin upeasti toteutettu ja näyttää mitä aidoimmalta kaikkine kankaineen ja mallinukkeineen.

Kangasta on käytetty myös autotallikohtauksessa, jossa kattoa on madallettu ripustamalla musta kangas hieman oikeaa katonrajaa matalammalle. Näyttelijöiden hypähdellessä saa jännittää, hipaiseeko jonkun käsi kangasta paljastaen tämän huijauksen vielä useammille. 

Onnistuneitakin "huijauksia" elokuvassa on, sillä tanssiaisissa olevan taustaseinän syvennykset on saatu näyttämään todella aidoilta, vaikka ne on todellisuudessa vain maalattu tasaiselle pinnalle. Myös lattiat on maalattu hienoiksi ja tasaisiksi. Jengien suosiossa oleva baari on myös saatu näyttämään hyvältä hyllyillä olevien pullojen ja purkkien, sekä puisten kalusteiden ansiosta.

Jos ei osaa kiinnittää huomiota, ei vältämättä myöskään huomaa, että ajoittain taustalla häämöttävä tähtitaivas ja pimeydessä hohtavat ikkunat on maalattu ja valaistu, niin että ne näyttäisivät mahdollisimman uskottavilta. Siitä huolimatta katolla tapahtuva kohtaus näyttää häiritsevän selkeästi lavasteissa kuvatulta.

Kaikesta huolimatta lavasteet on saatu hyvin kestämään näyttelijöiden hypyt ja muut liikkeet. Kaiteet ja seinillä olevat tikapuut kestävät hyvin roikkumaista ja kiipeilyä, vaikka yksi kaide muutaman kerran epäilyttävästi heilahtaakin. Mielikuva kahden jengin taistelutantereina toimivista kaduista säilyy kuitenkin läpi elokuvan, joten lavasteet ovat kokonaisuudessaan ihan onnistuneet.


Labyrinth

Tämä David Bowien tähdittämä elokuva oli hieman huvittava kokemus. Katsoimme sekä itse elokuvan, että dokumentin, jossa kerrottiin sen teosta. Ohjaajana tässä vuonna 1986 ilmestyneessä, 25 miljoonalla dollarilla tehdyssä musiikintäyteisessä fantasiaseikkailussa on toiminut Jim Henson. Elokuvassa on nähtävissä paljon vaikutteita Muppet Showsta ja se on kuvattu melkein kokonaan lavasteissa.

Pälimmäisenä elokuvasta jää mieleen siinä olevat nuket. Suurin osa niistä on toteutettu todella taidokkaasti, mutta muutamat jäävät valitettavasti hieman kömpelön näköisiksi. Joissain kohtauksissa nukkejen tai muiden liikkuvien esineiden siimat näkyivät selkeästi.
Mutta ei ihme, että joitain lipsahduksia on sattunut, sillä nukkeja on niin paljon. Esimerkiksi peikkokuninkaan ( David Bowie ) kammiossa on yhdessä musiikkikohtauksessa jopa 48 nukkea. Tätä varten lavasteisiin on pitänyt tehdä rikiä, joiden kautta nukkeja on liikutettu. Osaa peikoista on kuitenkin näytellyt ihan oikea ihminen, ja heitä on liikuteltu musiikin tahdissa ylös ja alas narujen avulla.

Kaikkein haastavin ja vaikuttavimman näköisin taidonnäyte on kääpiö Hoggle. Puvun sisällä sitä näyttelee oikea pienikokoinen ihminen, mutta sen kasvoilla on naamio, jonka ilmeitä ja suun liikkeitä ohjataan muualta. Tämä vaatii näyttelijältä ja "kasvojen liikuttajalta" todella tarkkaa yhteistyötä.

Myös runsaasti yksityiskohtia vilisevässä peikkokaupungissa olevat ratsastajat on toteutettu mielenkiintoisesti. Niiden sisällä on oikeita ihmisiä, joiden päälle on puettu ratsuilta ja ratsastajilta näyttävät puvut.

Ihmisten liikkeitä on käytetty hyväksi myös eräässä tunnelissa näkyvissä kasvoissa, jotka muodostuvat ihmisten käsistä. Tällä tekniikalla on saatu näyttävää jälkeä ilman liiallisia tietokonemuokkauksia.

Kuten monissa muissa 80 -luvun elokuvissa, myös tässä kivet näyttävät melko naurettavilta. Ne tuntuvat pyörivän kevyesti jopa ylämäkeen ja menettävät täten uskottavuutensa. Muös ulkonäkö on hyvin paperinen. Monet taustamaalauksetkin ovat erittäin huvittavia. On joukossa hienojakin, mutta kun labyrinttimaisemaa näytetään ensimmäisen kerran, ei voi muuta kuin pidätellä naurua. Myös labyrinttiin rakennetusta loputtoman pitkästä käytävästä tajuaa, että kyseessä ei ole aito käytävä. Sen sijaan sinne rakennettu salareitti on onnistuttu häivyttämään hienosti. Kompelöistä kivenlohkareista huolimatta melkein kaikki muut kivipinnat, kuten labyrintin seinät, on saatu kivan näköisiksi.

Kaikkein naurettavimmassa jä järjettömimmässä kohtauksessa sekopäiset oranssit nuket tanssivat nuotion ympärilllä heitellen päitään ilmaan. Se on toteutettu todella oudosti ja on harmi, että muiden hienosti lavastettujen kohtausten joukkoon on ängetty tällainen omituisuus. Nuket tanssivat mustaa taustaa vasten ja tämä näyttää aivan epäonnistuneelta tietokonemuokkaukselta. Elokuvan teosta kertovassa dokumentissa kuitenkin kerrottiin, että kyseinen kohtaus oli haastava, ja se piti kuvata mustaa taustaa vasten siksi, että nukkeja liikuttivat oikeat ihmiset. He olivat pukeutuneet mustaan samettiin sulautuakseen taustaan.

Yksi hienoimmista kohtauksista on puolestaan sellainen, jossa peikkokuningas kävele portaikossa jonka päässä hän kääntyy kävelemään yösalaisin. Tätä tehdessä on tarvittu käyttää apuna muun muassa nukkea sekä paljon erilaisia telineitä ja tukia. Lopputulos on kuitenkin upea. Peikkokuningas pyörittelee myös muutamaan otteeseen kädessään kristallipalloja. Näitä pyörittävä käsi ei kuitenkaan ole Bowien oma, vaan kyseessä on hänen taakseen viitan avulla piilotettu ammattilainen.

Pienistä kömpelyyksistä huolimatta elokuvassa nähdyt lavasteet ja nuket ovat todella hienoja. Jos niitä vain pystyy katsomaan kiinnittämättä liikaa huomiota David Bowien överiksi topattuun haaroväliin, jota tiukat trikoot korostavat.


Sweeney Todd


Tim Burtonin ohjaama, vuonna 2007 valmistunut kauhumusikaalielokuva voitti Oscarin parhaasta lavastuksesta. Budjetti elokuvalla on ollut 50 miljoonaa dollaria, ja se näkyy.

Koko elokuva on kuvattu lavasteissa Pinewood Studiosilla kolmen kuukauden sisällä. Vaikka burton ajatteli aluksi kuvaavansa koko elokuvan green-screeniä vasten, päätyi hän kuitenkin käyttämään lavasteita luodakseen näyttelijöille realistisemmat olosuhteet. Ja hyvä niin, sillä vaikka elokuvassa on paljon tietokonemuokkauksia, lavastus on silti upeasti toteutettu.

Kysessä on fantasiaelokuva, jonka ei ole tarkoituskaan olla täysin realistinen, joten myös lavasteet on tehty tähnä tyyliin. Monille elokuvile tyypillisesti iloinen menneisyys on kuvattu värikkäänä ja kauniina, kun taas kurja nykyisyys on pelkkää pimeyttä ja kuolemaa. Lavastaja Dante Ferretti onkin onnistunut luomaan elokuvaan erittäin synkän ja pahaenteisen Fleet Streetin, jossa Johnny Deppin esittämä sarjamurhaajaparturi asustaa.

Elokuvassa veri roiskuu ja kuvausryhmä joutui tekemään ennen kuvaamista erilaisia testejä siitä, miten veriroiskeet saataisiin näkymään parhaimmin ja aidoimmin. Samalla on kuitenkin ollut tarkoituksena vetää tahallaan hieman yli. Tämän huomaa, sillä kaulojen katkominen menee lopulta jo hieman humoristiseksi. Kuvausryhmä on kertonutkin suojautuneensa roiskeilta jätesäkein.

Monet kohtaukset sijoittuvat kadulle, jossa on paljon tiiliseinää ja katukivetystä. Nämä on todennäköisesti saatettu tehdä muovista, mutta ovat silti todella aidon näköisiä. Toisin kuin esimerkiksi Toddin huoneen suuresta ikkunasta näkyvä maisema. Sieltä on näkymä Lontooseen, jonka suuritsa tehtaanpiipuista kohoaa sunkälle taivaalle myrkyllisen näköistä savua. Tämä näyttää joko tietokonemuokkaukselta tai sitten se voi olla myös videotykillä heijastettu. Joissain kohtauksissa, esimerkiksi ulkona, taivas näyttää myös maalatulta.

Toddin pienen ja vaatimattomaan huoneeseen verrattuna tuomari Turpinin kartano on todella loistelias. Siellä on paljon kirjoja ja kirkkaita värejä. Huoneita koristavat myös monet patsaat ja maalaukset. Rakenus on muutenkin vaaleampi kuin yksikään muu rakennus sillä seudulla.

Elokuvassa on käytetty nerokkaasti peilejä ja muita heijastuksia, joiden kautta kuvataan henkilöiden liikkeitä ja ilmeitä. Toddiin parturiliikkeessä on myös särkynyt peili, joka kenties kuvaa tämän särkynyttä elämää ja unelmia. Välillä hahmot heijastuvat myös vesilätäköistä, ja monessa kohtauksessa Todd näkee heijastuksensa partaveitsistään. Kyseiset terät on suunniteltu elokuvaa varten niin että ne aukeavat mekaanisesti nappia painamalla, jotta saataisiin aikaan mahdollisismman uhkaava efekti.

Kokonaisuudessaan elokuvan lavastus on onnistunut, ja siitä välittyy se mitä pitääkin. Myös puvustus on näyttävää. Puvustajallakin on ollut varmasti oma haasteensa siinä, että yksi päähenkilöistä, Helena Bonham Carter oli kuvausten aikana raskaana. Tästä syystä hänen kokonsa elokuvassa vaihtelee.


Time Bandits

Terry Gilliamin ohjaama, vuonna 1981 vaimistunut ja 5 miljoonalla dollarilla tehty fantasiaseikkailu vie meidät seikkailulle läpi monien aikakausien. Lavasteista huomaa, että tämäkin elokuva on tehty 80 -luvulla, vaikka niissä ei varsinaisesti mitään vikaa olekaan. 

Elokuvassa on jäljitelty paljon luontoa sekä kivi- ja puupintoja. Osassa on onnistuttu loistavasti, kun taas välillä toteutus on todella kehnoa. Aavikolla oleva luuranko ainakin näyttää hyvältä. Ajoittain näkyy myös paljon savua, jonka avulla on ehkä satettu hämätä lavasteet näyttämään aidommilta.

Alussa näkyvä liikkuva seinä on tehty hienosti, sillä se näyttää oikeasti siltä että se liikkuisi pitkässä käytävässä eteenpäin. Sen eijaan seinä itse vaikuttaa hieman paperiselta.

Linnoitukset ja muut suuret kivenlohkareet on todennäköisesti tehty muovista. Harmi että tässäkin elokuvassa liikkuvat kivett näyttävät todella kevyiltä ja paperisilta. Sen sijaan lopussa näkyvät Lego -palikoita muistuttavat kivet ovat hienoja ja mielenkiintoisia. 

Taustamaalauksia on käytetty monissa kohtauksissa. Osassa paremmin kuin toisissa. Aivan kuten pienoismallejakin. Myös tietokonemuokkaukset näyttävät joissain kohtauksissa hyviltä, esimerkiksi aavikolla särkyvä lasi on hieno, mutta osassa ne tökkivät.

Titanic -kohtaus on kuvattu lavastetussa laivassa niin että vettä ei näy, mutta silti siitä saa vaikutelman laivan kannesta. Tuulenvirettäkin on yritetty matkia, vaikka sitä kieltämättä voisi olla enemmän mahdollisimman aidon mielikuvan luomiseksi.

Time Bandits on ihan hyvin toteutettu ja on varmasti ollut aikanaan vielä näyttävämpi. Silloista tekniikkaa on huono lähteä vertaamaan siihen mitä tänä päivänä on käytössä. Ja vaikka välillä liikkuvien esineiden siimat saattavat näkyä, on tämä silti katsomisenarvoinen elokuva.