tiistaina

Projekti sirkusseinä + silkkipaino -Gallen-Kallela

Saimme jo syksyllä tehtäväksi suunnitella koulumme kahdelle tylsälle seinälle jotain. Toisen seinän saimme valmiikis jo syksyn aikana, muta toisen kanssa tuli hieman ongelmia, joten saimme sen vasta viimeisten viikkojen aikana valmiiksi.

Ensimmäiseen seinään kiinnitimme Andy Warholl -tyylillä painettuja kuvia Akseli Gallen-Kallelasta. Teimme kuvat silkkipainolla vanerilevyille, jonka jälkeen ne ruuvattiin kiinni seinään.

Levitimme väriä lastalla seulalle
Kuvien piti antaa kuivua kunnolla ennen seuraavaa kerrosta






Tältä seinä näytti valmiina

















































Toisen seinän kanssa olikin sitten ongelmia, koska ideamme muuttui monesti ja informaatiokatkokset pysäyttivät projektin välillä jopa viikoiksi. Ideana oli kuitenkin melko alusta asti, että teemme seinälle jonkin sirkusaiheisen kuvan.

Ensin ajattelimme maalavamme kuvan ja kiinnittämällä sen reunoille oikeaa kangasta esittämään sirkustelttaa. Idea kuitenkin muuttui hieman kun opettajamme ehdotti meille, että kuvan voisi teettää myös valokuvatapettina ja voisimme itse esittää sirkuksessa esiintyviä hahmoja. Niinpä päädyimmekin  tekemään SketchUpilla 3D-mallia sirkusteltan sisältä ja kuvaamaan itseämme hassuissa vaatteissa. Päätimme jättää myös sirkustelttakankaan kokonaan pois.

Tämän jälkeen leikimme PhotoShopilla ja siirsimme omat kuvamme sirkusteltan sisälle. Ongelmia tuotti se, miten saada kaikki mahdollisimman realistisen näköiseksi. Lopulta pienten muokkauksien jälkeen saimme kuvasta kelvollisen. Kun kuva miellytti meitä kaikkia, lähetimme sen ruotsalaisella Photo Wall -yritykselle tilataksemme siitä valokuvatapetin.

Tapetti saapui muutamassa päivässä ja pääsimme kiinnittämään sitä seinälle. Kävi kuitenkin ilmi, että kukaan meistä ei ollut koskaan ennen tapetoinut, joten kuvan kiinnittäminen olikin aikamoista säätöä. Paketinkaan mukanaa ei tullut mitään ohjeita tapetin kiinnityksestä. Ainoastaan liisterijauhepussissa luki, että se oli sekoitettava neljään litraan vettä. Niinpä sitten sekoitimme sen veteen, mutta ommistuimme tekemään sen väärin, ja jauhe jäi paakkuiseksi eikä sekoittunut kunnolla. Jauhetta olisi ilmeisesti pitänyt lisätä veteen vain vähän kerrallaan, jotta se olisi sekoittunut paremmin.

Vuodat piti leikatta saksilla irti toisistaan














Kun olimme aikamme survoneet kokkareita haarukalla, päätimme alkaa kiinnittää tapettia seinään. Levitimme liisterin vuodalle maalitelan avulla ja asettelimme vuodan seinälle. Saimme pian huomata käyttäneemme liisteriä aivan liian vähän. Etenkin kahdessa ensimmäisessä vuodassa, sillä seuraavana päivänä ne olivat irronneeet seinästä.

Menimme korjaamaan asian. Liisterikin oli jo siihen mennessä turvonnut sellaiseksi, millaista sen olisi varmaan alunperin kuulunutkin olla. Levitimme sitä tällä kertaa oikein kunnolla ennen kuin iskimme vuodan paikoilleen. Mutta eihän se niin helppoa ollutkaan, nyt liisteriä puolestaan tuli aivan liian paljon ja tapetti alkoi kupruilla! Siinä sitten yritimme siloittaa pahimpia kupruja pois, mutta täysin sileää siitä ei enää saanut. Asiaan saattoi myös vaikuttaa se, että vuota kiinnitettiin toistamiseen.

Toisen vuodan kiinnitykseen käytimme huomattavasti vähemmän liisteriä ja tämä taisi olla ainut, joka onnistui hyvin. Lopputulos oli ihan hyvä verrattuna siihen, että tämä oli ensimmäinen tapetointimme. Ja kuprutkin hävisivät liisetin kuivuttua. Vaikka emme saaneet kaikkia kohdistettua täydellisesti, ja läheltä katsoessa saattaa huomata pieniä valkoisia rakoja, kuvaa kehtaa silti katsella. Jos sama pitäisi tehdä vielä uudelleen, kaikki sujuisi varmasti paljon paremmin. Nyt tiedämme esimerkiksi sen, miten liisteriä EI kannata sekoitttaa.

Valmis seinä




Päädyin esittämään Pelle Anselmia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti