torstaina

Hassunhauskat kivikuutiot

Saimme tehtäväksi valmistaa uudet säilytyslokerot kuulo- ja silmäsuojaimille. Niinpä opettajamme keksi, että voisimme tehdä laatikoita, joiden avulla pääsemme harjoittelemaan sekä ruuviliitosta, lamellojen käyttöä, että kivipinnan jäljittelyä.

Ensimmäisenä sahasimme sopivan kokoiset palat, jonka jälkeen kiinnitimme ne toisiinsa. Tarkoitus oli siis tehdä kuutioita, joiden sivut olisivat keskenään täsmälleen saman mittaisia. Jokaisen oli tarkoitus tehdä kaksi laatikkoa. Mutta minä sitten yli-innokkaana aloin tehdä ruuviliitoksia molempiin laatikoihin, joten päädyin tekemään kolme, että saisin harjoitella myös lamellojen käyttöä.

Tältä ne näyttivät ennen maalia
Kun kuutiot olivat kasassa, ne kitatiin ja hiottiin mahdollisimman tasaisiksi. Sen jälkeen ne pohjamaalattiin valkoisella ykköspohjalla. Maali oli paras levittää vaahtomuovisienellä tuputtaen. Kerroksia joutui maalaamaan monta, jotta pinnasta sai tasaisen.

Pohjamaalatut kuutiot
Tarkoituksena oli jäljitellä suomalaisia kivilajeja mahdollisimman tarkkaan. Saimme valita suuresta kivikirjasta haluamamme mallit. Valitsin itselleni seuraavat kivet: Dragon, Pekkala Pink ja Lappia Blue. Koska vaihtoehtoja oli todella paljon, valintaani vaikutti kyseisten kivien ulkonäön lisäksi myös niiden hauskat nimet.

Yksi mallikuvista oli Lappia Blue
Aidonnäköisen pinnan luomissessa käytin apuna luonnonsientä. Sillä tuputtelemalla sai aikaan melko aidon näköistä jälkeä. Toki ongelmiakin ilmaantui. Välillä tuntui etten saa pinnasta millään tarpeeksi aidon näköistä. En edelleenkään ole tyytyväinen kaikkiin pintoihin, etenkään läheltä katsottuna. Mutta jos kuutioita katsoo kaukaa, saattaa ehkä luulla niiden olevan oikeata kiveä. Lakattuani ne muutamaan kertaan, sain niihin vielä aitojen hiottujen ja kiillotettujen kivien näköisen pinnan.

Ihan hyvä alku Dragonia varten
Pekkala Pink valmistuuLappia Blue ennen lakkaustaKulmarautoja vaille valmiit kuutiot
Kuutiot kiinnitettiin seinään kulmaraudoilla. Ne aseteltiin niin, että jokaisesta kuutiosta jäisi mahdollisimman monta sivua näkyviin. Kaikkia kuutioita emme kuitenkaan voineet seinälle vielä kiinnittä, sillä osalla oli ne vielä kesken.

Vielä kulmaraudat kiinniTältä ne näyttivät seinällä


Hienoja on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti